Zanimljivosti

Pet putovanja na koja svaki knjiški moljac treba da ode

Čitanje je ono što najviše volite da radite kada ste na odmoru. Zašto onda ne biste koncipirali ceo odmor na svojoj ljubavi prema knjigama? Srećom, to je moguće, ukoliko otputujete na jednu od ovih knjiških destinacija. Da li je to štreberski? Pa, jeste, malo. Da li želimo da odmah odemo na sva ova mesta? Nego šta!

Pariz

Paris, Pont Alexandre III
Pariz, Most Aleksandra III

Glavni grad Francuske je, praktično raj, za ljubitelje književnosti. Odsednite u hotelu Le Pavillon des Lettres, u kom je svaka od soba posvećena jednom piscu. Preko dana, svratite do doma Onore de Balzaka i Viktora Igoa, posetite groblje Père Lachaise (najposećenije groblje na svetu) na kome ćete naći konačna odmoršta Oskara Vajlda, Gertrude Štajn i, nevezano za književnost, Džima Morisona. Nakon svog tog obilaženja znamenitosti, napunite baterije u Café Les Deux Magots koje su često posećivali i Simon de Bovoar, Žan Pol Sartr, Albert Kami i Džejms Džojs.

Njujork

New York, China Town
Nju Jork, Kineska četvrt

S obzirom na broj klasika napisanih o ovom gradu, ili sa radnjom smeštenom u Njujorku, nije ni čudo zašto se ovaj grad našao na listi gradova koje ljubitelji knjige treba da posete. Njujorška gradska biblioteka i Književna šetnja kroz Central Park su nezaobilazni lokaliteti. Kada završite sa njima, popijte piće u nekom od mesta na koja su svraćale neke od najvećih književnih legendi. The Algonquin Hotel u Zapadnoj ulici br. 44 je mesto na kom su usluživane književne ikone poput J. D. Selindžera i Doroti Parker, a to je i mesto na kom je Vilijam Fokner napravio nacrt za svoj govor koji je trebalo da održi povodom prijema Nobelove nagrade. U The Plaza u Central Parku – Jug ne samo da je bio dom izmišljene Eloize već je i mesto na koje su redovno svraćali F. Skot i Zelda Ficdžerald.

Dablin

Dublin, Ha-Penny bridge
Dablin, Ha-Peni most

Pokušajte da posetite Dablin u junu (oko 16-og, preciznije rečeno) kako biste iskusili Bloomsday proslavu remek dela Džejmsa Džojsa „Uliks“. Za vreme ovog događaja, vi i drugi putnici ćete se obući kao likovi iz dela i posetiti mesta koja su spomenuta za vreme jednodnevne epopeje protagoniste Leopolda Bluma. Takođe svratite i do kuće Oskara Vajlda u kojoj je autor knjige „Dorijan Grej“ proveo veliki deo svog detinjstva, ali i do Muzeja dablinskih pisaca koji odaje počast četvorici irskih nobelovaca. A, s obzirom na to da je u pitanju Irska, obavezno posetite jedan od irskih književnih obilazaka pabova koji vam budu ponuđeni.

San Francisko

San Francisko, Golden Gate bridge
San Francisko, Golden gejt Most

Toliko je mesta od književnog značaja u oblasti luke San Franciska da je dnevni list San Francisko Kroniklnapravio interaktivnu mapu za beleženje književnih znamenitosti grada, počev od Dolores Park (iz knjige Slouching towards Betlehem Džoun Didion) do stana Alena Ginsberga i MekSvinijeve centrale. Pri tom, ukoliko posetite grad u oktobru, možete da iskusite Litquake, književni festival San Franciska, koji se održava širom grada, poznat po otvorenim debatama, javnim čitanjima dela i upoznavanju sa autorima.

Venecija, Italija

Venice, Italy
Venecija, Italija

Za grad koji je tako ogrezao u istoriju, nije iznenađenje što ima mnogo toga da ponudi kada je književnost u pitanju. Pre svega, popijte kafu u kafeu Florian. To je najstariji kafe u Italiji, a nekada davno su ga posećivali Dikens, Ruso, Gete i Bajron. Zatim posetite Palazzo Barbaro koji je poznat i po tome što su američki izgnanici poput Edit Vorton i Henri Džejms često na tom mestu uzimali svoj papir i olovku i pisali. Što se suvenira tiče, nikako nemojte otići a da ne svratite u knjižaru Akva Alta (o kojoj smo ranije pisali)  apsurdno kul knjižaru, u kojoj su knjige složene u stare gondole umesto na police.

Izvor: huffingtonpost.com

Related posts

Leave a Comment

0

Your Cart