Zanimljivosti

Kako pronaći vreme za čitanje čak i kada nemate vremena

Možda vas ne očekuje dugo putovanje tokom kojeg biste mogli na miru da čitate. Možda i želite da čitate najnovije bestselere o kojima pričaju vaši prijatelji, ali ipak sve slobodno vreme provodite gledajući neku televizijsku emisiju. Ili možda imate decu.

Ovog leta nema izgovora! Nije tako teško pronaći malo vremena za čitanje – to je dobro za vaš mozak, a i čini vas zanimljivijim društvom uz večeru. Neka vam saveti stručnjaka pomognu u tome.

Ukradite malo od vremena koje posvećujute društvenim mrežama

aš zbog toga što ste znali da ćemo ovo reći, ne znači da nema istine u tome. Prema Fejsbuku, korisnici provedu oko 50 minuta dnevno na njegovim platformama (uključujući Instagram i Mesendžer). Prepolovite to vreme i biće vam dovoljno da pročitate poglavlje ili dva.

„Prekinite da govorite da ćete naći vreme za čitanje. Počnite da govorite da ćete stvoriti vreme za čitanje“ – kaže Majk Gardner, stručnjak za upravljanje vremenom.

Ugovorite sastanak sa knjigom 

„U stvari, zabeležite to u svom kalendaru i upišite u dnevni raspored‟, kaže Šeli Diaz, izdavač časopisa o književnosti. „Ponašajte se kao da ste na pravom sastanku, nemojte proveravati svoj telefon ili sat ako ne želite. Vaš sastanak može trajati određeno vreme, još ako ga budete merili u stranicama, nećete ga doživeti kao obavezu. Zapišite u svoj rokovnik: ‘Sastanak u 4 po podne u dužini od 30 stranica’.‟

Postignite više stvari u isto vreme

Uvek držite knjigu u svojoj torbi u slučaju da se nađete u redu ili čekate nešto. Pročitajte po nekoliko redova bilo čega, za vreme ručka, dok čekate dete da završi čas plivanja, ili dok sedite u čekaonici kod lekara. To su ti delići vremena koje obično provedemo gledajući u telefon samo zato što nemamo drugu opciju pri ruci, a ovako imamo rešenje –  knjiga pri ruci. A možete i da slušate audio knjige dok obavljate kućne poslove, perete sudove, veš ili se tuširate.

Šta da čitam?

Naravno da možete čitati sve što vam u trenutku dođe pod ruku. Ali evo knjiga koje se lako mogu ostaviti i lako im se možete vratiti kada to poželite.

Kuvari. Puno njih uključuju memoare autora ili duge priče vezane za neke predele u Italiji gde je i nastao neki recept, itd. Možete da čitate po nekoliko stranica.

books, love

Redakcija Lagune preporučuje ove: „Svetogorski kuvar‟, „Recite zbogom pšenici‟, „Plazma Plazmastičarnica‟.

Knjige pisane iz više uglova. U romanima u kojima se menjaju naratorski glasovi lako možete da nađete mesto na kome ćete stati sa čitanjem, kaže urednica „Booklista‟ Rebeka Vnuk.

Redakcija Lagune preporučuje: „Atlas oblaka‟ Dejvida Mičela, „Devojka koja je pisala svilom‟ Keli Estiz, ili čudesno isprepletene naratore u romanu Žozea Saramaga „Sedam sunaca i sedam luna‟.

Komedije. Neki izdavači preporučuju lako letnje štivo kome možete lako da se vratite.

Redakcija Lagune preporučuje: „Poštašavili‟ Terija Pračeta, „Čovek po imenu Uve‟ Fredrika Bakmana ili „Pisma iz Srbije‟ Bojana Ljubenovića i „Zovem se mama‟ Jelice Greganović.

Zbirke eseja. Njihova kratka forma najčešće ne obavezuje čitaoca da ih linearno čita. Može da pravi pauze u čitanju i vraća im se.

Redakcija Lagune preporučuje: Pekićeva „Pisma iz tuđine‟ ili „Kratku istoriju bezmalo čega‟ Bila Brajsona.

http://hellogiggles.com

Related posts

Leave a Comment

0

Your Cart