Uncategorized Zanimljivosti

Američki bogovi

američki bogoviAmerički bogovi Nila Gejmena je knjiga sa kultnim statusom među ljubiteljima fantastike i horora i istovremeno delo koje ili volite ili mrzite. Sada, sa emitovanjem TV serije, sva je prilika da će privuči još pažnje. I milo mi je zbog toga. Zato što ja potpadam pod onu prvu grupu koji vole ovaj roman iako mogu da razumem one koji ne mogu da ga podnesu.

„Američki bogovi“ su na neki način prvi veliki roman Gejmena koji je do tada bio poznat kao autor „Sendmena“ (grafički roman), „Nikadođije“ (romana napisanog prema njegovom scenariju za BBC-jevu seriju) i „Zvezdane prašine“ i povremeno se u romanu oseti piščevo ispitivanje terena, igranje sa rečima, narativima, atmosferom i dužinom knjige (a jeste prilično dugačka iako besprekorno zaokružena).

„Američki bogovi“ su roman o Americi – onoj koju prepoznajemo ali i onoj tajanstvenoj i skrivenoj. I o bogovima – starim koji ostaju bez sledbenika i novim, bogovima televizije, interneta i tržnih centara.

Gejmenova ideja za knjigu je meni fenomenalna – kako je Amerika zemlja doseljenika, šta se desilo sa njihovim bogovima i božanstvima? Da li su i oni prešli okean ili su ostali u postojbini? Seća li ih se iko i ako ne, šta se onda dešava sa njima, gde odlaze?

Odgovore na ta pitanja saznaje Senka koji je proveo tri godine u zatvoru zbog oružane pljačke. Nekoliko dana pre isteka kazne saznaje da mu je žena Lora, kojoj je čeznuo da se vrati, poginula u saobraćajnoj nesreći. Ostavši odjednom sam na svetu, bez ikakvog cilja i planova, Senka sreće misterioznog gospodina Sredu koji mu nudi posao njegovog telohranitelja i šofera.

Ispostavlja se da je Sreda jedan nordijski bog i da se priprema rat između starih i novih bogova u koji Senka biva uvučen putujući uzduž i popreko Amerkom malih gradova i velegrada, sporednih puteva, restorana brze hrane, drumskih atrakcija, kazina, motela i hotela…

„Američki bogovi“ je i roud roman i horor i fantastika i krimić, beskrajno zabavan, pun mraka i nade, misterije i čuda i neočekivanih bleskova gromoglasnog smeha.

Sada, kako bi ispratila emitovanje serije, Laguna je objavila prošireno i dopunjeno izdanje romana. Poslastica!

Autor: Ksenija Prodanović
Izvor: Nedeljnik

Related posts

0

Your Cart